nline Angol
TÁRSALGÁSI LECKÉK

alapszint

Ismerkedés, bemutatkozás
- A tanultak aktívvá tétele és elmélyítése

Ebben a leckében az előző leckékben elsajátított szavak, kifejezések és nyelvi szerkezetek gyakorlati alkalmazásására, elmélyítésére és aktívvá tételére kerül sor. A cél, hogy azt, amit megértettél és megtanultál, valós helyzetekben is képes legyél alkalmazni. Ha szeretnéd, hogy tanulásod valóban eredményes legyen, kövesd a következő lépéseket! (Természetesen, ha valamely lépés számodra túl könnyűnek bizonyulna, ugorj a következőre!)

1. Töltsd le IDE KATTINTVA a szükséges feladatlapot, tekintsd meg ITT a hozzá tartozó videót, majd a lapon található táblázatba írd be a hiányzó adatokat!
Fontos! A kitöltött táblázatot mentsd el a saját gépedre, nyomtasd ki, vagy az információkat másold be a füzetedbe, ui. a következő feladatban szükség lesz rájuk.

2. Az előző feladatban kitöltött táblázat adatainak felhasználásával készíts párbeszédeket a következő utasítások alapján!
Válassz ki két személyt, találkozzanak egymással, üdvözöljék egymást, kérdezzék meg egymástól, majd mondják el egymásnak a nevüket, becenevüket, hogy milyen országból/államból jöttek és milyen városban élnek, betűztessék el egymással a nevüket és a városuk nevét, ezután fejezzék ki örömüket, hogy megismerkedtek egymással.
IDE KATTINTVA egy hasonló párbeszédet tekinthetsz meg.

3. Az INNEN LETÖLTHETŐ táblázatban található információk alapján írd le hogyan mutatkoznának be az egyes emberek (egyes szám 1. személyben)! A minta párbeszédet ITT tekintheted meg.

4. A következő szituációkban találkozni fogsz egy-egy barátoddal az utcán. Üdvözöljétek egymást, majd kérd meg, hogy mutassa be neked az ismerőseit! (Használd egyszerűen a "friend(s)" szót.) Mindig betűztesd el a nevüket, majd örvendjetek a megismerkedésnek! Ha a feladat elvégzése előtt még gyakorlásra, megerősítésre van szükséged, tekintsd meg a minta párbeszédeket, illetve olvasd át a szükséges kifejezéseket itt:

Fontos! Ha a betűzést valóban szeretnéd megtanulni, használd ki ezeket az alkalmakat és gyakorold. Még jobb, ha valakivel párban tudsz gyakorolni, és a neveket le is írjátok betűzés közben.

a) Howie Grossfield bemutatja neked az apját, Irving-et és a testvéreit, Stevie-t és Davidet.
b) Jill bemutatja neked a barátját Cherylt.
c) Susan Mariscal bemutatja sógorát, Louis-t és férjét, Jesust.

Ha ismeretlen szóval vagy kifejezéssel találkozol, nézd meg egy szótárban a jelentését és a kiejtését is. Javaslom a Sztaki szótárt, melyet a következő linkre kattintva érhetsz el: http://szotar.sztaki.hu - Miután beírtad a keresett szót, a kereső mező alatti lenyíló listából válaszd ki a "kiejtés a szócikkben" elemet, majd nyomd meg a "Keresés" gombot. Ezután a listában megjelenő szavak mellett lévő hangszóróra kattintva a szavak kiejtését is meghallgathatod

Az angol-magyar szószedetet is tartalmazó szituációkat bemutató videókat a következő hivatkozásokra kattintva is elérheted:Igényelj további feladatokat, add meg elérhetőségeidet, majd küldd el nekem! A feladatok kiértékelését néhány napon belül visszaküldöm. (Ha a feladatokat e-mailben szeretnéd megkapni, jelöld be a "Send exercises via e-mail" négyzetet!)

Eredményes és örömteli tanulást!

Name:

E-mail:

*

Address:

Send exercises via e-mail:

Comments


Ha rendszeresen szeretnél nyelvleckéket kapni, a tanuláshoz tanári segítségre van szükséged, ajánlanád a nyelvleckéket ismerőseidnek vagy egyéb hozzáfűzni valód van, KATTINTS IDE!